måndag 2 mars 2009

MaktmissbrukManipulation och maktmissbruk, psykiska trakasserier och mobbning. Personlighetstörda personer som kopplar ett psykiskt grepp kring andra personer för att utnyttja dem och förgöra deras livskraft. De gräver sig in som virus som en parasit som tar energi och livslust och handlingsutrymme från offret.

På senare år har företeelsen fått allt mer uppmärksamhet, något som är mycket bra. Det har kommit böcker som Energitjuvar, Men jag då och den som blivit min bibel: Vardagens Osynliga Våld av Marie-France Hirigoyen. En bok som talar klarspråk och blir ett vittne på det dolda våldet, det vita våldet, det som inte syns men som gör så mycket skada.

Idag när samhället är så prestationsinriktat och individualiserat så har det skapats ett mycket större utrymme för dessa personlighetstyper att härja fritt, något som får förödande konsekvenser på arbetsplatser och i hem. Utrymmet för maktmissbruk, mobbning och psykiska trakasserier på alla plan måste minimeras. Den här kunskapen måste ut till fler! Framförallt måste alla offer få ett vittne.

Jane Morén

Inga kommentarer: