tisdag 24 mars 2009

Kattmat på pensionärernas bord?

För en tid sedan ringde en kvinna till Ring p1 och sa att många pensionärer är så fattiga att dom äter kattmat. Samma rykten florerade i medierna för flera år sedan.

Kan det verkligen vara sant? tänkte jag och kollade på mataffärens hyllor. Möjligen om man är otroligt fattig. En burk kattmat 300 g kan man få för 10–11 kr på ICA. Kilopriset är 28–29 kr. Men för samma kilopris kan man få blodpudding som innehåller lika mycket protein som kattmaten. För att inte tala om alla andra nyttigheter.

Nu tror jag inte att det bara är fattigdom som gör att fattigpensionärer köper kattmat i stället för blodpudding. Det tyder på ensamhet och förvirring, brist på gemenskap och någon som kan ge vägledning och hjälp. Där borde hemtjänsten ha en uppgift. För en del skulle det kanske räcka med handfasta råd och mänsklig kontakt.

Men klarar hemtjänsten av det? För inte länge sedan jämförde Anna Bäsén i Expressen den mat som många pensionärer får just genom hemtjänsten eller i äldreboenden. »Gamla får mindre näring i maten än katter« var rubriken. Det har visat sej att många gamla får mat av alldeles för dålig kvalitet, för lite kalorier, för lite näringsämnen. Vi bryr oss tydligen mer om våra katter och hundar än om våra gamla.

Så uppryckning hemtjänst och andra myndigheter som har med de äldres mat att göra! Men vi vanliga medmänniskor har också ett ansvar. Det kanske finns någon i ditt grannskap som behöver hjälp med handlingen ibland. Och i din egen trappuppgång finns kanske någon som du kan bjuda hem på middag i morgon? Eller varför inte redan i dag?

Ingrid S

2 kommentarer:

Erik Enström sa...

Historien om kattmaten dyker upp med jämna mellanrum. Nu är inte kattmaten giftig så om det till äventyrs har hänt så smälter vi nog den också.
Däremot har jag ofta funderat över dessa enorma gondoler av djurprodukter som trängs med alla andra livets nödvändigheter.
Har inte sett det ännu. Men varför skulle inte barnmatsföretagen kunna producera glasburkar med bra och näringsiktig "äldremat"??
Tror det fanns något liknande som hette "mat för en" för 20-30 år sedan. Nu är det bara ganska tråkiga frysförpackningar som kräver el för att förvaras. Glasburkarna är ju helkonserv.
fritt fram att sno idéen.

Ingrid Sillén sa...

Jo precis vad jag tänkte när jag sist var på ICA. Men barnmatsburkarna är betydligt dyrare än kattmaten!
Kilopris cirka dubbelt så mycket.

Visst vore det bra med småförpackningar med färdigmat men det kan inte vara lösningen på problemet.

Ingrid