måndag 8 juni 2009

Skinka eller cykel?Här om dagen såg jag en stor annons där Scan utlovade ett paket ekologisk skinka till alla som cyklade till jobbet den dagen. Nästa dag fick de som tog bussen ekologisk bacon. Min första tanke var att nu är de ute och cyklar: kött sliter mer på klimatet än bilåkning: alltså, att ta cykeln, men sedan belönas med kött, upphäver tyvärr klimatvinsten av cykelturen. Hur mycket har jag inga siffror på men det finns oroande rapporter:

I FN:s jordbruksorgans (FAO) rapport
Livestock"s long shadow utnämns den globala djurhållningen till en av de största klimatbovarna. Uppfödningen av djur till livsmedel står för 18 procent av utsläppen av växthusgaser, vilket är mer än hela transportsektorn. Kokött ger mest utsläpp, därefter kommer griskött och sedan kyckling. Minst påverkan på klimatet har vegetabilier.

Det här är inga roliga uppgifter för de som gillar kött. De vill helst stoppa huvudet i sanden som en hoper strutsar och låtsas att det regnar. Ställa bilen, det kan man tänka sig, men förvånansvärt stort är motståndet mot att dra ner på köttätandet.

Jane Morén

Inga kommentarer: