onsdag 3 juni 2009

Solmogna tomater ratas och ruttnarIgår såg jag på Korrespondenterna på SVT. Det var ett inslag där odlare i Ghana protesterade mot EU:s handelsregler som gjorde att de hade svårt att konkurrera ut importerade konservtomater från Italien.

Det var en absurd känsla när kameran svepte över soliga odlingar, högar av färska tomater på torgen och över till nya bilder där tomaterna låg och ruttnade i solen. Kameran svepte vidare, nu in i en liten affär där det på hyllorna stod konservburkar med tomater importerade från Italien.

Italien får bidrag och kan därför leverera mycket billigare tomater och därför protesterar man och vill få till stånd en ändring av handelsavtalen. Om det har jag inget att säga, utan jag koncentrerar mig att reflektera kring färsk och konserverad mat.

Hur kan konserverade tomater konkurrera ut färska? Det verkar som om vi helt tappat känslan för att färsk mat är mer värd än konserverad. Mer näringsrik, godare och bättre för miljön. Vi slipper förpackningar, transporter, tillsatser och får fullvärdiga livsmedel som ger oss rikt med näring. De konserverade tomaterna på hyllan kan ju inte jämföra sig med nyskördade tomater, men i reportaget verkade det som att det faktumet helt förbisågs.

Jane Morén

Inga kommentarer: