torsdag 18 juni 2009

Lunchmeny: Tillsatssörja. Smaklig måltid!Frågan lyder: Längtar du efter vattnig fläskkorv med grynigt pulvermos, några svettiga grå haricot verts och 21 tillsatser paketerade i svart platslåda med imma på insidan?

Återigen läser jag en artikel om sjukhusmaten som Sodexo fått i uppdrag att leverera. Av en händelse upptäcktes dessutom att en efterrätt levererad från Sodexo hade märkts om. "- Det var tur att vår patient upptäckte att hans efterrätt var för gammal. Att ge för gamla mjölkprodukter till så svaga patienter kan ge förödande resultat, säger Tuulia Hellberg" till DN den 18 juni.

Det är så mycket som är fel och långt ifrån vad de flesta av oss förknippar med mat.

1. svarta, läskiga plastlådorna som ser ut som hundskålar.
2. maten är så konstgjord med upp till 20 kemiska tillsatser
3. så smaklös och till och med äcklig att patienterna äter mindre och riskerar undernäring
Som tur är det flera som reagerar, tycker det här är fel och engagerar sig. Bland annat läkare Andreas Eenfeldt som driver webbsidan Kostdoktorn

Så här skriver han:

"Hur skall en undernärd sjuk patient bli frisk med billigast tänkbara, näringsfattiga och illasmakande mat från Sodexo? Varför försöka spara några kronor på näringsfattig mat när det lätt kan leda till att patienterna får svårare att tillfriskna? En enda extra dags vård kostar tusentals kronor. Det är ekonomiskt oansvarigt".


På en skämtsida på nätet med galna nyheter hittar jag faktiskt en artikel som både med sin bild och sina fejkade intervjuer kommer nära det galna med hela projektet. Bilden överst i det här inlägget är från den sidan.

Jag tror många vill ha ett svar på frågan: Kan det verkligen löna sig att ett sjukhus inte har ett eget kök med kokerskor och kockar som lagar bra mat som de sjuka och gamla med glädje äter?

Jag undra också om de politiker som beslutat om detta själva äter ur de svarta lådorna varenda dag. Speciellt om de hellre äter ur de svarta plastskålarna än på den lokala mysiga trattorian nedanför sina kontor. Där det både luktar och smakar gott och maten serveras på tallrikar.

Jane Morén

Inga kommentarer: