onsdag 17 november 2010

Kvinnor och samtidshistoria

Till bokmässan kom boken Tusen kvinnor ställde krav. Minnen från 70-talets kvinnokamp. Mer än 40 kvinnor (och två män) skriver sina personliga minnen om varför de engagerade sig i kvinnorörelsen. De äldsta är i 80-årsåldern så det är dags att deras minnen kommer på pränt.
Men varför det är så svårt för en sådan här bok att bli recenserad i de stora tidningarna. I våras kom ju Ebba Witt Brattströms Å alla kära systrar. Vilket mottagande. Jag tror det blev fyra helsidor i Dagens Nyheter. Inget ont om det. Det är en fantastisk bok.
Men i Tusen systrar framträder så många olika röster, från många olika platser i landet, kvinnor med olika yrken och erfarenheter. »Samtidshistoria när den är på topp«, som Inga-Lisa Sangregorio, en av de medverkande skrev i ett mejl.
Det är klart att det har betydelse att förlaget är litet och okänt, men är kvinnornas samtidshistoria inte lika viktig som andras? Jo kanske om den handlar om sex. »Sex, systerskap och några män senare« av Amelia Adamo med flera har fått enorm uppmärksamhet de senaste veckorna.

Inga kommentarer: