fredag 29 maj 2009

Svinhållning och svininfluensa

För en tid sedan var det full uppståndelse på grund av svininfluensan. Snabbt fick den byta namn, den skulle ju förstås inte förknippas med svinfarmer. Men det är kanske just det sambandet man ska se!

När influensan började kallas »den nya influensan« hörde jag journalisten Gunnar Lindstedt opponera sig mot att man med det nya namnet ville mörka att den moderna svinhållningen innebär stora risker för smittspridning. Läs också hans blogg på Veckans Affärer. Och nu på radion talas det om MSRA som sprids bland svinskötare i Danmark.
Att svinen hålls på ett fruktansvärt plågsamt sätt är illa nog. Men att det också innebär stora risker för sjukdomsspridning har det talats mindre om. Inte ens i dag när det rapporterades på ekot om resistenta bakterier hos svinen gjordes den kopplingen.

En före detta bonde pratade häromdagen på Ring p1 om att grisarna borde få gå fritt, de är utmärkta markberedare. Och att de bör avlivas när de mår som bäst, när de går och bökar i jorden.
Om jag bosätter mej på landet kanske jag skaffar en gris. Men kommer jag att kunna avliva den när den har gått omkring i trädgården och varit trivsam?

Ingrid Sillén

Inga kommentarer: