lördag 9 maj 2009

Kollektivhussugna Helsingforsbor


I dag hade vi studiebesök från Helsingfors i huset där jag bor. Det var 35 personer, vuxna och barn, som ville se hur det fungerar i ett kollektivhus. Gruppen har redan fått löfte om en tomt och kunde visa upp ritningar på huset de skulle låta bygga.
Men de hade inte ordnat finansieringen än. Och det handlade inte om småpengar direkt.

Det var kul att få besök. De var intresserade av husets arkitektur och om hur man bygger för att det ska fungera i vardagen. Vilka regler man ska ha. Hur ofta man behöver laga mat, vad den kostar och hur man organiserar matinköp, arbetsgrupper och så vidare.
Och när man står och pratar om det inser man att det är ganska mycket erfarenheter och kunskaper som de här husen har samlat på sej. Och det är kul att kunna vidarebefordra det till nya entusiaster. För övrigt finns många erfarenheter samlade i boken Gemenskap och samarbete – att bygga upp och bo i kollektivhus, utgiven av SABO. Den kan beställas från Kollektivhus Nu.

Till lunch blev det röd linssoppa (det hör väl till kollektivhus!) och nybakat rågbröd med kummin. Och så blev det rundvandring i huset och koll på lägenheter, målarrum, snickeri och gym med bastu. Men en sådan ynklig bastu som vi har skulle finländarna nog aldrig nöja sej med. Vi fick också förslag på hur vi kunde förbättra den. Genom att höja bänkarna. Värmen vandrar ju uppåt. Hur enkelt som helst.

Ingrid Sillén

Inga kommentarer: