torsdag 30 april 2009

Medling fungerar

För en tid sen såg jag ett tvprogram om två tonårskillar i Malmö som behövde pengar och som genomförde ett rån på en bank. Anledningen till att de behövde pengar var att de hade utsatts för hot från några andra killar som krävde dem på betalning. (Den absurda anledningen berördes dock inte, att ungdomar trakasserar och hotar andra för någon förseelse som de påståtts ha gjort. Rena maffiametoderna alltså.)

Killarna åkte fast ganska snart och riskerade fängelse. En av mammorna deltog i programmet. Hon skämdes otroligt för vad hennes son hade gjort. De var ju inte fattiga på något sätt. Tufft av henne att ställa upp!

För killarna var det förstås ödesdigert vad de hade gjort, men än värre var det för dem som blev utsatta. En kvinna i 80-årsåldern som råkade vara på banken just då blev förstås helt ifrån sig, förvirrad och livrädd. Kanske för resten av livet.

Jag såg aldrig del 2 av programmet som handlade om själva medlingen. Killarna gick alltså med på att träffa sina offer, bland annat den här äldre kvinnan. Och nu har det kommit en avhandling av Staffan Sehlin, forskare vid Umeå universitet, som glädjande nog visar att medling vid brott fungerar. Brottsligheten har minskat med hälften hos de ungdomar som begått brott och som har fått träffa sitt brottsoffer.

Det verkar som om mötet ger samvetskval och ångest. De kan förstå hur illa de har gjort mot den som blivit utsatt och vilken rädsla de har spridit omkring sej. Känslan av att den egna familjen skäms för dem är också en del av förklaringen. Och i och med medlingen kan förtroendet mellan barn och föräldrar faktiskt upprättas igen.

Ingrid

Inga kommentarer: