onsdag 16 september 2009

Även hos oss

Så har den blivit rykande aktuell även i vårt kollektivhus – frågan om man ska köpa sina lägenheter. Inte sedan huset var nytt har väl så många kommit på ett möte. Stämningen är lugn, folk lyssnar på varandra. Än så länge.

Men varför i hela friden ska man sälja ut allmännyttan? Och till hälften av marknadsvärdet? De senaste veckorna har det talats i media om avknoppningar inom både barnomsorg och äldreomsorg, verksamheter som sålts ut billigt och som berikat de nya ägarna. Det är ju samma sak med utförsäljning av hyresrätterna.

Jag tror visst att det går att ha ett kollektivhus där folk äger sina lägenheter. Men det här blir något helt annat. Många som bor här är ensamstående med låga inkomster och kommer knappast att ha råd att köpa. Därmed blir de hyresgäster till en förening som äger lägenheterna och då har de heller inget inflytande över hur huset används. Hur goda intentionerna än är från början, även bland dem som vill ha bostadsrätt, tror jag risken är mycket stor att det blir en avkollektivisering på sikt.

Ingrid

1 kommentar:

NN sa...

Det gör mig beklämd när jag ser hur allmännyttan säljs ut. Många gånger målas vackra bilder upp av hur bra allt kommer att bli och att man äger sitt eget boende och betalar till sig själv och allt det där. Men många människor kommer i och med detta att skuldsätta sig och kanske så småningom förlora sitt boende - inte minst i dessa tider. Att bo i en bostadsrättsförening är också förenat med en massa arbete som man ofta glömmer. Och helt plötsligt ska man göra upp med sina grannar om regelverket vilket också kan leda till en del problem.
Allmännyttan behövs och Bostadsrätter behövs och alla former av boende. Men vi kan inte utarma allmännyttan - var ska alla människor som inte har möljlighet att låna till sitt boende då ta vägen?