torsdag 10 februari 2011

Äldrevården – 2000-talets hetaste arbetsplats?

Foto: Jane Morén

Regeringen satsar 1 miljard på att höja kompetens och statusen i äldrevården. Och visst är det viktigt med kompetens men lika viktigt att det är fler som jobbar där. Det gäller såväl att öka personaltätheten och att marknadsföra själva arbetet som att höja lönerna.

På 80-talet sökte 18000 till vårdprogrammet efter grundskolan, i dag är det bara 4000. Inte undra på det när det mest skrivs om äldre när det har inträffat någon skandal inom äldreomsorgen, när den liknas vid förvaringsplatser där det bara finns förvirrade dementa eller där arbetet mest handlar om att torka rumpor. När det kan vara så mycket mer – närhet, omtanke, intressanta samtal. Men visst måste missförhållanden påtalas och glädjande nog verkar de unga vara mest på alerten och de som slår larm.

Det är klart att det är svårt att få en statushöjning om man inte satsar både på utbildning och löner. Därför måste det bli en total omvärdering. För de kommande 20 åren behövs det ytterligare 150 000 anställda inom vården. Var finns de reserverna? Hittills har många invandrare av båda könen fyllt upp behoven. Men var finns alla unga killar? Förra läsåret var det totalt 14700 som gick omvårdnadsprogrammet i gymnasieskolan, bara 3000 av dem var killar. Hur ska vården bli lika het arbetsplats som IT-sektorn? Det får vi som börjar närma oss pensionen fundera på. Lika bra att börja med en gång.

Se rapportinslaget från den 9 febr 2011