måndag 29 november 2010

Pionjärerna i Grupp 8 på ABF

Gunnel Granlid, Maja Heide och Birgitta Bolinder.

»Tusen systrar ställde krav« fick en trist recension hos bibliotekstjänst. Då var det desto roligare att läsa Kristina Wikström i Feministiskt perspektiv som menar att boken ger en fascinerande bild av en tid vars betydelse inte får glömmas bort.

Och i lördags trängdes bortåt 150 personer i foajén på fjärde våningen i ABF-huset för att höra om boken och lyssna på Marie Selander och Lotta Hasselqvist.

Vilken avslutning när alla reste sig upp och sjöng Vi är många!

Innan dess hade Gunnel Granlid och Birgitta Bolinder pratat med Maja Heide om varför de drogs med i kvinnorörelsen och flera andra bidrog också. Tuva-Stina Lindén pratade om sina elever i Skärholmen som behöver stöd och förebilder. Valborg Lindén om vikten av internationella utblickar.

Kontentan blev att vi inte kan ta något för givet. Eller som recensionen i Feministiskt perspektiv avslutas: Det är bara för oss yngre att buga oss djupt för dessa kämpar och lyssna till deras varning: ingenting ges till oss gratis och inga rättigheter är eviga. Än återstår mycket arbete.

Arrangörerna för Socialistiskt forum på ABF blev överraskade över att så många kom till vårt program. De borde ha lärt sig att feministiska program drar mycket folk. Även »Jakten på den försvunna feminismen« fick byta lokal.