onsdag 6 januari 2010

Trettondedag jul


Julkrubba från Kenya

När jag var barn åt vi julmat ända tills trettondedagsafton. Skinkan fanns kvar, vi doppade i grytan och åt köttbullar. Jag fattar inte hur skinkan och doppet kunde räcka så länge! Men det var ju ingen som slängde bort mat. Det var före datummärkningens tid.

Julen har varit skön och jag har slöat. Träffat familj och vänner, åkt skidor, läst böcker. Tänkt på allt jag måste göra när vardagen börjar igen. Och det gör den i morgon.

Nu ska jag baka bröd till julens sista grönkålssoppa.
Recept till två bröd:
4 dl ljummet vatten
1/2 paket jäst (25 g)
1 tsk salt
1 tsk kummin
1 dl grahamsmjöl
1 dl grov rågmjöl
5–6 dl vetemjöl

Lös jästen i vattnet, rör i salt och kummin. Blanda i mjölet och rör ihop ordentligt. Låt jäsa minst 30 minuter.
Knåda lätt på mjölat bakbord. Gör två bröd som får jäsa på plåt cirka 30 min.
Sätt in högt upp i ugnen 10 minuter på högsta värme 275°. Sedan 15 minuter i 175°.



Man kan ju lika gärna göra dubbel sats förstås!


Ingrid