fredag 28 augusti 2009

Fattiga och rika

I går kväll låg jag och läste Kommunalarbetaren. Underbar stund, det var lugnt, alla plikter som städ, tvätt, matlagning, handling, arbete var gjorda. Lampan lyste mysigt över min lite dåliga säng, men jag hade det bra.

Det hade inte de som Kommunalarbetarens kolumnist Sven-Bernhard Fast skrev om. Kolumnen hade rubriken "Svenskarna blir friskare" och handlade om vad som händer med ett samhälle som sviker de utsatta, som de 50 000 som Försäkringskassan har beräknat straffa ut ur systemet innan 2011. Jag tar ett citat ur hans text som jag läste om och om igen för det var så bra: " Vad sker med ett samhälles moraliska kompass om de friskas och arbetsföras skattesänkningar finansieras med att sjuka tvingas ut i fattigdom och får gå från hus och hem? Sjuka människor revolterar inte, orkar inte protestera".

Precis. Låt de meningarna sjunka in i ditt medvetande. Han uppmanar också de arbetsföra med lyckan att ha en lön att vägra skattesänkningar som betalas av de sjuka och gamla.

Typiskt är att en sådan text finns i Kommunalarbetaren och inte i en mer medelklasstidning. Klart den texten får gehör och kommunalarbetarna delar med sig igen eller hjälper någon igen, vilket många av dem gör hela dagarna och hela livet.

Jag hoppas att du läser denna kolumn, även om du inte är en kommularbetare, den är så bra: Kolumnen Vi kan inte tillåta skattesänkningar som betalas med personliga tragedier. Det är ett totalt moralisk förfall om vi börjar tycka det är ok att trampa på de som redan ligger ner.

Jane Morén

torsdag 20 augusti 2009

Sånger från äldreomsorgen

Hörde en intervju med författaren Ragnar Thoursie, 90 år, på radion i morse som har kommit ut med Sånger från äldreomsorgen. Han skriver så lyriskt om vården han får och vilken satsning samhället gör på äldreomsorgen. Han vill lyfta fram det positiva men han darrade på rösten när han läste dikten om den förunderliga våren som han blir lika tagen av varje år. Hur länge man än levt. Hans skildring av att bli tvättad från topp till tå är rörande. Jag känner så väl igen det från mina egna inhopp i hemtjänsten.

Han skriver i samma anda som Jane Morén som författat boken Kaneltimmen som är också en poetisk skildring av äldreomsorgen. Tyvärr fick den ingen radiorecension. Men den är väl värd det. Och än är det väl inte för sent.

Ingrid